Lélek

Űzd el a negatív energiákat: 5 gyakorlat tavaszra

Test és lélek egy egységet alkot. Hatással vannak egymásra: a helytelen táplálkozás szellemi diszkomfortot okozhat; a lélek megbetegítheti a testet. A tavaszi megújulás idején együttesen kell rekreálni őket. Vegyünk sorra pár tanácsot, amivel megújíthatjuk testünket és szellemünket!

Mértékletesség, önuralom: böjt

Sokak számára a BÖJT szó a keresztény vallásban gyakorolt 40 napos hústilalmat és korlátozott étkezést jelenti. Ennél többről van szó. Böjtölni nem csupán ételmegvonással lehet, és nem kell 40 napig tartania.

A mértékletes és minőségi táplálkozással, a méreganyagok kizárásával regenerálhatjuk sejtjeinket. A különálló szervnek minősülő mikrobiótánk működése is hatékonyabb lesz, ami lelkiállapotunkra és mentális teljesítőképességünket is befolyásolja.

Sokan elutasítják a vegán (állati eredetű ételek nélküli étrend) táplálkozásmódot. Böjt idejére érdemes mégis bevezetni, hogy minimalizáljuk az ételekkel bekerülő toxikus anyagokat (antibiotikum-származékok, tápszerek,…).

A korlátozottabb ételfogyasztás egy rendszert fog kialakítani mindennapjainkban. A felszabaduló időnket használjuk hasznosan: írjuk meg a barátoknak a megígért üzeneteket; készítsünk képeslapot egy közelgő névnapra; varrjuk meg a félretett ruhadarabjainkat; sétáljunk a napsütésben! Olyan tevékenységet iktassunk be, ami nem megerőltető, de feltölt.

Egy-egy rossz szokásunk elhagyásával is böjtölhetünk! Fogadjuk meg, hogy türelmesebbek leszünk; nem hagyjuk napokig a mosogatóban az edényt; nem leszünk előítéletesek; …
Az önmegtartóztatás megtanít bennünket észrevenni, értékelni, megbecsülni javainkat (egészségünk, életkörülményünk, munkánk, szeretteink társasága,…).

A böjtölés sokoldalúan segíti megújulásunkat.

Segíts másokon!

Ahogy mi is égi támogatásként éljük meg egy kolléga utolsó pillanatban nyújtott tanácsát, vagy egy fiatalember segítségét hazafelé cipelkedve, úgy mi is felvállalhatjuk a segítségnyújtó szerepet. Kis dolgokban gondolkodjunk: hívjuk fel egyedül élő barátainkat; adjuk át a helyünket a buszon; legyünk előzékenyebbek a zebránál. Az első jócselekedetek után rá fogunk érezni az ízére. A jóérzés, ami a hálás köszönet megtapasztalása után eltölt minket, segít az egészséges önbecsülés kialakításában.

Vissza a természetbe!

A melegedő hőmérséklet, a napsugarak energiával töltenek fel. Javul D-vitamin ellátottságunk, gyorsul anyagcserénk, ami a megújulás alapfeltétele. Melegebb időben a szervezet nem a raktározásra koncentrál, vagyis fogékonyabb a zsírégetésre. Túra az erdőben, vagy kocogás a közeli parkban nem megerőltető mozgásformák. Szervezetünk mégis hálás lesz érte. Remek alkalom ez új barátságok kötésére; eddig ismeretlen helyek felfedezésére. A bérletünk megújítása helyett szerezzünk be egy kerékpárt, hogy időt nyerjünk, pénzt takarítsunk meg s a környezetet is kímélhessük.

Stretching

Életmódváltáskor általános tanács, hogy iktassuk be napirendünkbe a rendszeres mozgást. A nyújtás jelentőségét kevesen emelik ki, pedig közel olyan fontos, mint maga az aktív sporttevékenység.
A stretching segít megelőzni, de legalábbis mérsékli az izomlázat; regenerálja a fáradt izmokat; fejleszti az ízületi mobilitást, így az általános mozgékonyságot.  A nyújtás levezeti a fokozott aktivitást, megnyugtat. Célszerű minden mozgás után pár percet szánni rá.

Nyújtani meleg izmokat célszerű. Ezért, ha napközben mégsem lenne időnk, akkor az esti fürdő után burkolózzunk be jól, kapcsoljuk be kedvenc relaxáló zenénket, s nyújtsunk 10-15 percet. Erre a negyed órára zárjuk ki az összes gondot, problémát; halkítsuk le telefonunkat! Gondoljunk régi, szép élményekre! Emlékezzünk vissza gyermekkori álmainkra: melyiket valósítottuk meg? Miért lettek elfelejtve? Mi a hosszútávú célom? Valóban afelé haladok?

Ezek azok a kérdések, amikkel, ha nem foglalkozunk, mert “Erre nekem nincs időm!”, akkor mindig idődeficitben fogunk élni. A  lelkünk tudja, mi a feladatunk az életben. Ha nem azt tesszük, mert társadalmi, anyagi nyomásra más útra léptünk, éreztetni fogja velünk.
Bármely pillanatban változtathatunk. Jobb előbb, de soha nem késő!

Nyújtás közben, ahogy az izmok, adjuk meg mi is magunkat: Legyünk őszinték magunkkal szemben! Vetkőzzük le arra a negyed órára a társadalom miatt felöltött jelmezt! A nyújtás végére egészen megújulhatunk.

Bármely más nyújtással, jógával összekötött meditáció is alkalmas ennek a gyakorlására. A lényeg az önmagunkkal szembeni őszinteség a megújulás érdekében!

Naplóírás

A mindennapi mókuskerékben szaladva észrevétlenül pörögnek a napok, hetek, hónapok. Szeptemberben már a karácsonyt hajkurásszuk. Farsang idején megjelennek a nyuszik a láthatáron. Miután elgurulnak a hímestojások, a nyári vakációnkat szervezzük. Abból visszatérvén pedig ismét Szeptembert mutat a naptár.
Ahhoz, hogy a közben eltelt időt ne érezzük elveszettnek, jegyezzük fel, legalább vázlatosan minden este (max. 5 perc), hogy mik voltak a legfontosabb események. Talán időpazarlásnak tűnhet, de 5 év múlva visszaolvasva olyan emlékek idéződnek fel, amikért örökké hálásak leszünk magunknak. Megújulásunk záloga a változás. Ezzel a vázlatos naplóval követhetjük, honnét indultunk, s hova jutottunk.

Új céljainkat is fogalmazzuk meg pontosan írásban. Majd mondjuk ki hangosan is, akár csak magunknak, de megoszthatjuk másokkal is. Ez segít abban, hogy konkretizálódjon, s megvalósuljon a célkitűzés.

Koncentráljunk a jó dolgokra! A problémák válljanak megoldható kihívásokká! Vegyük észre a lehetőségeket! Ezeket betartva sikeres lesz a megújulásunk!

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük