Szolgáltatások

Tompalátásod van? – Így tudsz rajta javítani!

Tompalátás esetén kisgyermekkorban nem megfelelően alakult ki a páciens látásmechanizmusa. Ez még ilyenkor megelőzhető, azonban nagyon oda kell figyelni rá, hiszen később, felnőttkorban már nehezen lehet javítani rajta. Mit kell tudni a tompalátásról? Milyen módon lehet kezelni felnőttkorban ezt a fajta betegséget?

A tompalátás kialakulásának körülményei

Tompalátás nem egy veleszületett betegség, vagy nem egy külső behatásnak köszönhetően jön létre. A látás egy rendkívül bonyolult, nagyon sérülékeny tanulási folyamat eredményeként alakul ki az összes embernél. Csecsemőkortól kezdve egészen kamaszkorig folyamatosan fejlődik, javul vagy romlik. A babák az első pár hónapos korukig nagyon rosszul látnak, csak bizonyos távolságban érzékelik a külső ingereket. Ez a későbbiek során megfelelően alakul, ám vannak olyan gyerekek, akiknek már 2-3 éves korban problémájuk van a látással. Ilyenkor szoktak alkalmazni a szakemberek szemüveget, valamint a szemletakarásos módszert, ami rendkívül hatékony. Ezeknek köszönhetően megelőzhető és javítható a tompalátás, valakinél teljesértékű lesz a látás a megfelelő óvintézkedések után, azonban vannak olyanok is, akiknél sajnos örök életre megmarad.

Tompalátás formái és kezelése

Tompalátásról tulajdonképpen akkor beszélünk, amikor az egyik szem nem éri el a teljes, 100%-os látás képességét. Ez lehet akár csak egy kisebb mértékű, 70-80%-os látás, de előfordul sajnos olyan is, hogy a páciensnek csak 10%-os a látása az eredeti, 100%-hoz képest. A látott kép lehet homályos, amit fénytörési hiba, nagy dioptriakülönbség, szaruhártya – vagy lencsehiány okozhat, valamint kancsalság, tehát kettőzött képlátás is meghúzódhat a hátterében. Ezért is fontos, hogy betartassuk gyerekkorban a szemüvegviselést, valamint, hogy ne féljünk a szemletakarásos módszertől. Mindkettő fejleszti a szemet, és arra készteti az agyat, valamint a látóidegeket, hogy az elmaradt fejlődést egy kis unszolás hatására véghez vigyék.

Lehet-e javítani a tompalátáson felnőttkorban?

Felnőttkorban nehezebb helyzetben vannak a szakemberek is, hiszen hivatalos álláspont szerint a tompalátáson 14 éves kor felett már ilyen módon nem igazán lehet segíteni. A legjobb permanens megoldás a tompalátás esetén is a szemműtét lehet, amellyel valamilyen mértékű javulást lehet elérni a páciens állapotában. Ilyen esetekben elvégezhető szürkehályog és a látásjavító lencseműtét is, valamint szemüveggel is korrigálható a látás minősége. Szürkehályog ritkán alakul ki gyerekkorban, viszont a felnőtteknél egyre gyakoribb, melynek hátterében állhat akár a tompalátás is. Érdemes egy megfelelő szemorvos szakemberrel egyeztetni a műtéti lehetőségről, amelynek az életminőség javításában is jelentős szerepe van.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük