optikai kábel csatlakozó
Webáruház

Optikai kábel csatlakozó a tökéletes jelátvitelért

Az optikai kábel egy olyan vezeték, amiben a fényhullám a továbbítandó adatok hordozó közege, a fő ér pedig általában nagyon jó optikai tulajdonságú üveg vagy műanyag. A manapság elterjedt kábelek esetében az adat hordozója egy elektromos impulzus, a kábel magja pedig leggyakrabban valamilyen elektromosan vezető anyag.

A fényvezetőt olyan dielektromos szálakból készítik, amelyen az összetett fényhullám-formákat tartalmazó információk nagy sebességgel és változatlan formában jutnak el a célhoz. Az optikai kábel csatlakozó előnye, hogy semmilyen elektromágneses kölcsönhatás nem generálódik a közeli berendezések hatására és nem keletkeznek potenciálkülönbségek sem a vezetékben.

Az optikai kábel csatlakozó alkalmazásával biztosítható a továbbított jel tökéletes védelme a környezeti hatásokkal és a szomszédos elektromos berendezések zavaró befolyásaival szemben, és biztosítva van a nagyon alacsony szintű jelcsillapítás. Manapság a legnépszerűbb optikai kábelek TOSLINK vagy Mini TOSLINK csatlakozó dugóban végződnek.

A SCART csatlakozó előnyei és hátrányai

A SCART kábel egy olyan 21 tűs csatlakozó, ami az audio vagy vizuális rendszerek közötti erős és megbízható jelátvitelt biztosítja. A SCART csatlakozó két elektromos eszköz, például televíziókészülék és egy videómagnó vagy DVD lejátszó csatlakoztatására szolgál. Minden eszköz egy 21 tűs csatlakozóaljzattal rendelkezik, az eszközök mindkét végén dugós kábelt használnak.

A SCART csatlakozó a felépítését tekintve egy anyacsatlakozás, amely a SCART kábel apa érintkezőit veszi körül. A SCART csatlakozó alakjából egyértelműen látszik, hogy úgy tervezték, hogy csak egy irányba férhessen el, ezért ügyelni kell a csatlakoztatáskor, hogy dugjuk be.

Nem minden SCART kábel egyforma, általában a jó minőségű kábelekhez minden érintkezőt csatlakoztatni kell. A SCART hang- és képinformációkat is továbbít, de csak analóg jelként, nem tudja feldolgozni a digitális átviteli módszereket. Az új TV-k már ritkán rendelkeznek SCART csatlakozással, ami azt jelenti, hogy nem csatlakoztathatók régi berendezésekkel.