Áruházak

Minimalizmus és harmónia: japán stílusú lakberendezés

Hatalmasnak tűnő tágas, szellős és feltűnően rendezett terek. Minimalista elrendezés, praktikus megoldások, és természetes anyaghasználat. Ezek a fő elemei a japán lakberendezésnek, ami egészen a 19. század végéig rejtve volt a nyugati emberek elől. Hiszen a szigetország lakói szinte teljesen elzárva éltek, majd mikor kinyíltak a kapuk, csak akkor mutatkozott meg a zárt ajtók mögötti harmóniában gazdag stílus. A zen szemlélet az otthonokba is beköltözött. Kevesen tudják, de az ekkor megismert japán stílusú lakberendezés később a minimalista és a Bauhaus dizájn ihletadója volt.

A rendezettség nélkülözhetetlensége

A japán stílusú lakberendezés jellemzően tág, nyitott terekkel dolgoznak és ez nem feltétlenül a négyzetmétereken múlik. Akár a legkisebb lakásokban is képes a zsúfoltság elkerülésére. Ennek az egyik titka, hogy minden felesleges tárgyat mellőz, és a letisztult formák mellett a hagyományos, praktikus bútorok, lágy, kellemesen tompított árnyalatok és matt, többnyire természetes hatású felületek jellemzik. A japán lakberendezés főként azoknak ajánlott, akik könnyen tartanak rendet, és jól érzik magukat a szinte élére állított környezetben.

Hogyan csempésszünk a különböző helyiségekbe japán hangulatot?

A cipőt már az előtérben vegyük le

A japán stílusú ház előtere jellemzően süllyesztett, alacsonyabb szinten helyezkedik el egy-két lépcsőfokkal, mint a lakás többi része, a padló borítása pedig kő vagy kő hatású. Itt kell lehúzni a cipőket és átvenni a papucsokat, melyekkel beléphetünk a lakás többi részébe. A cipő levételét és a papucs használatát igen komoly szabályok kötik a japán szokások szerint, például nem léphetünk a szőnyegre még az áthúzott papuccsal sem, a wc-ben pedig külön lábbelit kell hordani, hiszen az tisztátalan terület.

A kád a kikapcsolódás színtere

A japán stílusú bútorok jellemzően fából készülnek, ami a fürdőben is visszaköszön – legalábbis, ami a hatást illeti. Japánban a fürdőhelyiségeknek kiemelt szerepe van, ugyanis nem csupán a megtisztulást, de az igazi kikapcsolódást is jelenti számukra. Gyakori, hogy a kád mellett egy zuhanyzó is beépítésre kerül. Még a kád a lazítás színhelye, addig a tusoló az igazi tisztálkodásé. Lehetőség szerint a fürdő is nagy, tágas teret kap sok fénnyel és növénnyel. Kellemes harmóniával teli helyiséget kell elképzelni, ahol valóban érezni a japán stílus alapjául szolgáló zen hatást. Egy japán fürdőben igazi felüdülés a tisztálkodás.

Praktikus és kényelmes alvóhely

Ma már a japánok is többnyire ágyban alszanak, azonban a klasszikus alvóhelyük az úgynevezett tatami volt. Ami gyékényből, hajdina-pelyvából és rizsszalmából készül. Könnyen kezelhető, kényelmes alvóhely, és bármikor összetekerhető. Éppen ezért is szerették annyira, hiszen egy pillanat alatt nappalit lehetett a hálóból varázsolni. Manapság már szinte csak a gyerekszobákban található ilyen, hogy nappal legyen tér a kicsiknek játszani, éjjel pedig könnyedén elővehető legyen az alvóhely. A felnőttek többnyire már ágyakban alszanak, bár abból is az alacsonyabb típusúakat kedvelik a mai napig.

Persze ahhoz, hogy japán stílust teremtsünk az otthonunkban nem kell átépítenünk az előteret, és egybenyitnunk a helyiségeket, elegendő néhány alapelvet előtérbe helyezni és a nyílt minimalista terekre koncentrálni. Jól jön, ha van a lakásban egy-két beépített szekrény, illetve fel tudunk szerelni tolóajtókat, ezzel is növelhetjük a teret és a stílus maga is kedveli az ilyen típusú ajtókat. A shoji a japánok jellegzetes tolóajtója rendszerint fa kerettel kifeszített rizspapír mely remekül átereszti a fényt, ugyanakkor nem látszik át. A stílus közkedvelt a kisebb lakásban élők körében, hiszen a minimalista megjelenéssel növelhetők a terek.