Áruházak

Milyen kandallót érdemes választani?

Meghitt hangulata miatt manapság újra sokan választják a kandallófűtést: varázslatos légkört teremt nem csak a téli, de a többi évszak hűvösebb estéin is. A vele járó életérzés mellett igen nagy előnye, hogy igazán energiatakarékos megoldás szemben más fűtőberendezésekkel. Bár, akik rendszeresen használják tudják, mekkora fáradtsággal jár, hogy folyamatosan meleg legyen a lakásban. Így, ha nem csupán hangulati elem, hanem a lakás fő fűtő eszközeként használjuk, érdemes jobban körbejárni a kandalló adta lehetőségeket, ugyanis a modern berendezések már jóval többet tudnak, és nagyobb segítséget adhatnak lakásunk melegen tartásában, mint a régebbi modellek.

Hogyan válasszunk kandallót?

A kandalló kiválasztása előtt azt kell mérlegelnünk, hogy milyen funkciót fog betölteni a berendezés, azaz dekorációs céllal vásároljuk vagy a teljes fűtési rendszert a kandallóra szeretnénk építeni. Amennyiben erre megvan a válaszunk, úgy jöhet a keresgélés, mely során az alábbiakat kell figyelembe vennünk:

  • mekkora teret kell befűtenie a berendezésnek,
  • milyen a lakásunk hőszigetelése,
  • milyen a lakók hőigénye,
  • milyen a lakás elosztása,
  • milyen beszerelési lehetőségeink vannak.

Ha központi fűtésként fogjuk használni, akkor a technikai lehetőségeinknek igen fontos szerepe lesz a választás során. Illetve ebben az esetben javasolt minél masszívabb anyagból készült kandallót választani, például öntvényt, mely anyag-tulajdonságaiból adódóan hatékonyabban tartja a hőt, ezáltal nem csak hosszabb ideig ad kellemes meleget, de az üzemeltetése is gazdaságosabb lesz. Ha igazán energiatakarékos megoldást keresünk, akkor azt is meg kell nézni, hogy tartozik-e a berendezéshez kandalló ventilátor, vagy van-e lehetőség ennek a kiegészítőnek a beszerelésére.

Miért javasolt a kandalló ventilátor beépítése?

Beépítése segít a kandalló által leadott hő távolabbi elszállításában, így azokban az otthonokban, ahol nincs lehetőség vízteres kandallót választani, ott elengedhetetlen a ventilátor beszerelése, amennyiben állandó fűtésként funkcionál a berendezés. Illetve amellett, hogy segít a hatékony hőleadásban, pénzt és energiát is spórolunk vele.

Sokak fejében él az az elképzelés, hogy kandallóval csupán egy helyiséget lehet felmelegíteni, pedig már többféle megoldás is létezik arra, hogy akár egy teljes lakást melegen tartsunk egyetlen eszközzel. Az egyik ilyen lehetőség a vízteres kandalló, amihez szükséges egy már meglévő központi rendszer, ami segít a kandalló által leadott hő szállításában. Másik megoldás a légfűtéses kandalló, amihez nem szükséges plusz fűtőrendszer, kizárólag a megfelelő légmozgást kell biztosítanunk számára.

A légfűtéses berendezések esetében is kétféle működési elv létezik. Az egyik a gravitációs berendezés, amikor a kandalló a felfelé szálló légáramlatot használja ki, ennek nagyobb teret kell kiépítenünk, illetve hátránya, hogy körülbelül csak öt méter távolságba tudja a meleget elszállítani. Ezzel szemben a ventilációs légcsatornával rendelkező kandalló a beépített ventilátor működésével jóval nagyobb térben tud meleget adni és kisebb a helyigénye is.

Miben más, mint egy általános elszívó ventilátor?

A kandallóba tervezett ventilátorok igen magas hőtűrő képességgel rendelkeznek, akár +150⁰C-os levegő szállítására is képesek, emiatt minden esetben F szigetelési osztályú besorolást kapnak. Emellett ezek a speciális ventilátorok a hőszigetelés mellett hangszigetelő házzal készülnek, hiszen egy ventilátor működéséből adódóan zajjal jár, ami éjszaka, alvás közben igen zavaró lehet. A készítők ezt hivatottak kiküszöbölni a hangszigetelő házzal. Továbbá a csapágyak és az apróbb alkatrészek is extra élettartamra lettek tervezve.

A légfűtéses kandalló kiépítése a meleg levegő útjának kiépítésével is sokkal kisebb munkával jár, mint egy komplett vízteres berendezés beszerelése. Ennek ellenére javasolt mindkét opciót körbejárni, mert ahány ház, annyi igazán jó megoldás található.

A cikk megjelenését a Netkazán webáruház támogatta, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük