Webáruház

Mik a Lyme-kór tünetei?

A Lyme-kór, másnéven Lyme-borreliózis a borrelia spanyol baktérium által generált megbetegedés, ami évente milliókat érint. Azt a legtöbben tudják, hogy a leggyakoribb indikátor a kullancscsípés. Azzal, azonban még mindig kevesen vannak tisztában, hogy ennek a veszélye, még városban élve is sokkal nagyobb annál, mint ami logikusnak tűnik.

Mikor reális fenyegetés a kullancscsípés?

Ez az a kérdés, amit mindenekelőtt érdemes tisztázni. Sokan úgy spekulálnak, hogy a kullancsok felbukkanása főleg tavasszal és ősszel reális, leginkább erdei-mezei kiruccanások alkalmával. Ez a feltételezés évtizedekkel ezelőtt megállta a helyét, ám manapság a legkevésbé sem fedi le a valóságot. Hazánk éghajlati adottságai rengeteget változtak, s ennek köszönhetően olyan élettér jött létre, ami a vérszívók számára az esztendő egészében kedvező.

A kullancsok két típusú időjárást nem viselnek jól: a túl nagy hőséget és a fagyokat. E kettő, főleg tartós formában, azonban nem igazán jellemző mostanában Magyarország klímájára. Ezért aztán az év minden egyes szakában megélnek a paraziták, és ami még ennél is nagyobb probléma, hogy korántsem csak az erdőkben, mezőkön. Konkrétan a városi parkokban, füves területeken, játszótereken is találkozni velük. Vagyis a csípés kockázata 365 napon keresztül fennáll.

A Lyme-kór tipikus tünete a csípés körül kialakuló jellegzetes, kör alakú, kiterjedt bőrpír, ami a csípés után nagyjából egy héttel tűnik fel, s nem okoz fizikai kellemetlenséget, azaz nem viszket, nem fáj. A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, a túlzott fáradékonyság, fejfájás. Kis érdekesség, hogy a tipikusnak mondható bőrpír az érintettek 25-50 százalékánál nem jelentkezik. A kezeletlen kórkép később további szerveket támadhat meg, és az arc féloldali lebénulásához, erős szívdobogáshoz, jelentős ízületi fájdalmakhoz, súlyos, csillapíthatatlan fejfájáshoz vezethet.

Mikor érdemes tesztelni?

A Carbon Medical webáruházból rendelhető Lyme-kór teszt adta előnyökkel érdemes akkor élni, ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, vagy ha a kullancscsípés ténye bizonyított. Rendeld meg most 1 munkanapos szállítással, kedvező áron!