fekély kialakulása
Webáruház

Mi áll a fekély kialakulása hátterében?

Ha az alsó lábszáron vagy a test más részén kelés tapasztalható, a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel fennáll a súlyos szövődmények kockázata. Amennyiben fekély kialakulása áll fenn és ezt orvos is diagnosztizálta, az okok különbözőek lehetnek, de így vagy úgy, a keringési, anyagcsere zavarokhoz kapcsolódnak. Az állapot első jeleinek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, az öngyógyítás szigorúan tilos! Ha egy betegnél újonnan megfigyelhető a fekély kialakulása, az nem feltétlenül tudja, hogy ez a diagnózis pontosan mit is takar.

Ez egy olyan hosszantartó seb, ami általában az alsó végtagon jelenik meg. A bőr károsodását a rossz vérkeringés vagy a szövetek tápanyaghiánya okozza, így a sejtek elveszítik a regenerációs képességüket. A fekély kialakulásakor az esetek 70%-ban a vénás keringés károsodása áll a háttérben. Ezek az elváltozások nem maguktól keletkeznek, hanem egy már meglévő kór okozza. Szerencsére van megoldás azoknak, akiknek ezzel a kellemetlen jelenséggel kell megküzdeniük.

Sok gondot okozhat az érszűkület lábon

Az alsó végtagok érelmeszesedése az artériák falán felhalmozódó plakkok kialakulásával járó betegség. Ez az érrendszer szűküléséhez, sőt, akár az artéria teljes elzáródásához vezethet. A leggyakoribb megnyilvánulása az érszűkület láb területén való kialakulása és a lábfej fájdalma járás közben. Súlyos esetekben a lábfájás nyugalmi állapotban is jelentkezik és fekélyes rendellenességeket okoz. Az érszűkület lábon tapasztalható megjelenése olyan betegség, aminek nincs egyetlen konkrét oka, de számos tényező növelheti a kockázatot.

Ilyen a cukorbetegség, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás vagy a krónikus stressz. Tünetei a pulzus hirtelen gyengülése, az alsó lábszár izomfájdalma, ami járás közben jelentkezik és rövid pihenés után elmúlik. Jellemzően megfigyelhetőek a hideg és elszíneződött lábak. A kezdeti szakaszokban a beteg a leggyakrabban az alsó lábszár izmainak fokozott fáradtságát érzi. Az érszűkület lábon tapasztalható formája idővel a járás sebességének csökkenését okozza.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük