Beltéri tolóajtó
Szolgáltatások

Megéri beltéri tolóajtót beépíteni?

Amikor lakásfelújításra kerül sor, akkor bizony vannak azok az esetek, amikor egy ajtó nem igazán fér el, legalábbis a nyitása és a csukása sok helyet foglal. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy kisebb ajtót szereltetünk be, esetleg igyekszünk valamilyen módszert találni a két tér elválasztására. A beltéri tolóajtók és harmonikaajtók nem véletlenül terjedtek el évekkel ezelőtt. Ezek amellett, hogy kis helyet foglalnak, lehetővé teszik az egyes helyiségek zárását.

 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy tényleg megéri-e beltéri ajtókat beépíteni.

Milyen ajtót válasszunk otthonra?

Általánosságban egy hagyományos fából vagy műanyagból gyártott ajtó tökéletes választás beltérre. Lehet ez üveges, teljesen fedett, a legtöbben ezt választják, ha felújításra kerül sor. Abban az esetben viszont, ha az ajtószárny nyitásához és csukásához nincsen elegendő hely a térben, akkor célszerű más megoldásban gondolkodni. A beltéri tolóajtók és harmonikaajtók nemcsak jól mutatnak, hanem rendkívül helytakarékosak is. Viszont még itt sem mindegy, hogy melyik kerül beszerelésre. Ahhoz, hogy az adott típus sok évig használható legyen, muszáj néhány szempontot alaposan átgondolni.

 

Az egyik megfontolandó dolog, hogy hova kerül majd az ajtó. Ha olyan helyre, ahol naponta több alkalommal húzzuk el, ott bizony egy strapabíróbb típusra lesz szükség. A tolóajtóknak két fő csoportja van, az egyik a hagyományos tolóajtó, aminek esetében beszélhetünk egy- és kétszárnyú változatokról egyaránt. Ilyenkor a fal előtt, párhuzamosan tolhatjuk el azt. Ezt nevezzük fal előtt futó kivitelnek.

A másik típus a falba futó, ahol már a falban kialakított fülkébe toljuk bele a lapokat. Be kell vallanunk, hogy ez jóval praktikusabb és elegánsabb is, viszont ezt utólag sokkal nehezebb kivitelezni. Építkezés és átalakítás előtt tehát mindenképpen el kell dönteni azt, hogy végül melyik lenne a jobb választás. Gipszkartonból ugyanis nagyon könnyen ki lehet alakítani a helyét, de megoldást jelenthet az előre beépíthető, tolóajtó fogadó szerkezet is. A Szalafa által készített tolóajtók felső sín elvezetésűek, így alul csak egy apró nyelv kap helyet, ami szinte egyáltalán nem látszik, nem rondít bele az összképbe. A kétszárnyú tolóajtókra azonban nem árt szinkron vasalatot tenni, így akár egyszerre is mozgathatjuk a két részt.

Mit érdemes tudni a harmonikaajtókról?

Vannak bizony esetek, amikor kizárólag harmonika ajtó jöhet szóba. Ennek két fő működési rendszere van. Az egyik esetében mindegyik szárny a függőleges tengelye mentén kerül felfüggesztésre. Ilyenkor az ajtó egy sínen gurul végig, ezáltal a szárnyak súlya nem terheli meg a pántokat. Ilyenkor a tokszárak melletti első szárnyak fel akkora méretűek, mint a középen találhatóak, így amikor teljesen kinyitjuk az ajtót, akkor a szárnyak egymásra tudnak záródni.

 

A másik fajta esetében a nyílást jóval több kisebb ajtószárnyakra lehet bontani. Ilyenkor a kis szárnyakat az előbbiekkel hasonló módon függesztjük fel, így teljesen egymásra lehet őket tolni, eközben a szárnyakon belül két lamella alakul ki. Az előbbivel szemben ennek a fő előnye, amennyiben megfelelő a falvastagság, akkor az ajtón található szárnyak teljesen elvesznek a falban, nem lesznek útban és nem is rontják az összképet.

Milyen előnyei vannak a beltéri tolóajtóknak?

Most már, hogy látjuk, milyen típusokkal dolgozhatunk, eláruljuk azt is, hogy milyen előnyei van annak, végül valaki tényleg ezek mellett dönt. Amellett, hogy a tolóajtók növelik a helyiséget, helytakarékosak is. Ez főként olyan lakásokban lehet praktikus szempont, ahol kicsi az alapterület. A beépítésük ugyanúgy megengedett, mint bármely másik ajtó esetében. Kerülhet továbbá szobára, erkélyre, konyhába, esetleg fürdőbe.

 

Akadnak küszöb nélküli rendszerrel ellátott típusok, ilyenkor még átalakításra sem igazán van szükség. Használatuk igen kényelmes, még azok számára is, akik esetleg tolószékhez kötöttek. A vonzó és modern dizájn pedig garantáltan gondoskodik arról, hogy a lakásban teljes legyen az összhang. Nem igazán tudunk tehát olyan esetet, amikor ne lenne hasznos megoldás egy beltéri tolóajtó használata.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük