Webáruház

Még keresed az otthonod stílusát? Mutatjuk, merre indulj el

Hazaérkezni egy hosszú nap után vagy egy távoli nyaralásból mindig felemelő. Ismerős illatok várnak és a saját pihe-puha párnáink között hajthatjuk álomra a fejünket. Az otthon kialakításánál fontos, hogy szeressük, amibe megérkezünk, amiben létezünk nap, mint nap. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a saját stílusunk domináljon. De milyen is az? Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy hogyan vihetjük be a kedvenc színeinket, formáinkat az otthonunkba, aminek sokszor káosz lesz a vége. De vajon léteznek olyan lakberendezési stílusok, melyek különösebb átalakítás nélkül „hazavihetőek”? Mutatjuk!

Modern / minimál stílus

A minimalista dizájn mára már a lakberendezési stílusok alappillérévé nőtte ki magát. A letisztult formák és a harmonikus, lágy színek szinte bármit megengednek. Már, ha el akarunk térni hosszabb vagy rövidebb időre a stílus adta egyszerűségtől. Nagyon jó választás az otthonunk alap stílusának, ugyanis végtelenül egyszerű, párhuzamos vonalak, egyértelmű élek, és tiszta színek, amik egy-egy vázával vagy terítővel bármilyen más stílussal ötvözhető. 2021-ben annyi módosítás történt a minimalista stílussal, hogy már kevésbé preferálja a „kockavilágot”, elindult a gömbölyű formák és a puha anyagok felé. De a lényeg nem változott, tiszta és kiegyensúlyozott.

Skandináv stílus

A skandináv stílus a minimalizmus kistestvére. Szintén a letisztult, tiszta forma- és színvilág jellemzi, viszont itt sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az igazán világos színek, mint a minimalista stílusnál. Ennek oka, hogy a skandináv világban igen kevés a napfény ezért a lakók igyekeznek minden apró napsugarat megfogni, ezt pedig a világos színekkel tudják legjobban kivitelezni. Főként a fehérrel apellálnak, hiszen ez veri vissza legjobban a napfényt, így ezzel lehet a legvilágosabb otthon teremteni. Azonban már túl vannak azon, hogy csak a falak legyenek fehérek, a nagyobb bútorok és a kiegészítők is gyakran kerülnek ebben a színben a lakásba. A finom árnyalatok mellett az otthon hangulatát pedig a természet elemei adják meg, hiszen a skandináv stílus főként a természetből merít erőt.

Bohém stílus

Ahogy a ruhatárunkba úgy az otthonunkba is visszakerültek az elmúlt években a színes és mintás darabok. Pöttyöset a csíkossal, lilát a sárgával – nagyjából ez jellemzi a bohém stílust is. Mindent szabad, de legalábbis semmi sem tilos. Még a minimalista és a skandináv lakberendezési stílusok a visszafogottságról szólnak, addig a bohém stílus követői bármit megtehetnek. Bátran használjunk erős színeket, mintákat, különféle anyagokat, kiegészítőket. Az olykor giccsesbe hajló trend elnevezése a francia bohemian szóból ered, ami a vándorló, színpompás öltözetekben járó, díszes szőnyegekkel leterített lakókocsis vándor cigányokra utalt. Innen ez a sok szín-, és formakavalkád.

Art Déco stílus

Az art déco a luxus és a csillogás szerelmeseinek szól. Ha a stílusra gondolunk, akkor egy 20. század eleji hotelbár jut eszünkbe a vörös szőnyeggel, a fénylő kiegészítőkkel, a csillámló fém alapokon függeszkedő kristály csillárokkal és a csodás ruhákkal, amikhez elengedhetetlen volt a gyöngysor, az uraknál pedig a szivar. Az eredeti stílus az 1920-as évekbeli Amerikából indult ki, amikor is igyekeztek eltávolodni a viktoriánus, és a szecesszió adta túldíszítettségtől. A fényűzéstől ugyan távolodó, de nem kevésbé nemes dizájn viszonylag hamar meghódította Európát is ezzel együtt pedig az itthoni lakberendezési stílusok között is hamar megtalálta a helyét, és a mai napig az egyik kedvencünk.

A DodoHome kínálatában minden bútort és kiegészítőt megtalálsz az igazán stílusos otthon kialakításához.