Állások- munka

Közeledik a jól fizető hétvégi munkák főszezonja

Nem ritka jelenség, hogy valaki a plusz bevétel érdekében hétvégén is vállal munkát, jellemzően alkalmi jelleggel. Ez ugyan a szabadidő rovására megy, de a plusz juttatások miatt mégis sokan kedvelik ezt a lehetőséget, ráadásul közeledik a legforgalmasabb szezon.

Mindenki pénzből él

Fenti mondás egy egészen nagy közhely, de mint oly sokszor, ebben az esetben is igaz. A munkával megszerzett bevétel sokak szerint nem a legegyszerűbb út, de ettől függetlenül a leggyakoribb megoldás. A fizetések kérdése minden munkahely esetében sarkalatos pont, hiszen nem ritka az, hogy a munkavállaló elégedetlen a neki folyósított juttatásokkal, de ezzel együtt sokszor a mozgástér is minimális. A legjobb természetesen az, ha sikerül fizetésemelést kiharcolni, de más megoldás is létezik.

Ezek közül talán a leggyakoribb az, ha valaki plusz munkát vállal, mely akár túlórákban, akár második, harmadik munkahelyekben is megvalósulhat. Nem állíthatjuk, hogy az a legideálisabb megoldás egy tisztes kereset összegyűjtésére, hogy egyszerre több munkahelyen is dolgozunk, de ha nem tehetjük meg, hogy kevesebb pénzből élünk, muszáj valami ilyesmihez folyamodni. Emellett persze az is előfordulhat, hogy az alapfizetés megfelelő, de valaki mégis szeretne plusz pénzért többet dolgozni.

Ez esetben az ideális módszer egy jól fizető hétvégi munka megszerzése, melyből meglehetősen sokat találunk az álláspiacon. Ezek talán nem minden esetben vannak annyira felszínen mint a hagyományos munkarendben, állandó jelleggel végezhető állások, de aki keres, az talál. Ehhez pedig kiváló alapot nyújtanak az online állásportálok, ahol különböző paraméterek mentén válogathatunk. Kérdés persze, hogy mely területek kínálnak ilyen jellegű munkákat?

Sokszínű álláskínálat

A hazai álláspiacot sok keresetlen jelzővel is szokás illetni, ám alapvetően mégis igaz az, hogy egy kifejezetten sokszínű palettával rendelkezik. A jól fizető hétvégi munka persze egy egészen speciális kategória, de erre is igaz, hogy sok területet érint és a legkülönfélébb munkák érhetők el alkalmi, beugrós jelleggel. A munkaerőpiacra jellemző alapvető egyenetlenség persze itt is észlelhető, hiszen például a legtöbb beugrós munka Budapest környékéhez köthető, de a lefedettség ezzel együtt is országos.

Ezen felül az is elmondható, hogy a jól fizető hétvégi munkák felbukkanásának időbeli eloszlása sem egyenletes, hiszen mindig vannak kiemelt időszakok. Mivel ezek a feladatok sokszor a vendéglátás területén érhetők el, a turisztikai főszezon közeledtével várhatóan megszaporodnak majd az alkalmi jellegű, beugrós munkák is. Ezek jellemzően maradéktalanul megfelelnek a jól fizető hétvégi munka definíciójának, de könnyen lehet, hogy a hétköznapokra is adnak elfoglaltságot.

A főszezonban a turizmus és szolgáltató szektorhoz tartozó vállalkozások dolgozói bőven el vannak látva teendőkkel, de az sem ritka, hogy valaki csak ilyen beugrós munkákat vállal el és ezzel is képes biztosítani a megfelelő jövedelmet. Egy jól fizető hétvégi munka ebben az időszakban jóval könnyebben felgöngyölíthető és a bérezés színvonala is magasabb az egyébként megszokottnál. Különösen igaz ez azokra a turisztikailag kiemelt desztinációkra, melyek a nyári vakáció középpontjában állnak.

Nyári alkalmak a Balatonnál

A Balaton kétségtelenül hazánk legjelentősebb turisztikai attrakciója, legalábbis ami a nyári hónapokat illeti. Az itt tevékenykedő cégek és vállalkozók lényegében egy teljes évi bevételt képesek lehetnek megtermelni pár hónap alatt, így természetesen számukra is kiemelten fontos a nyári szezon. Emiatt és a szolgáltatások minőségének garantálása érdekében sokszor plusz munkaerőre van szükségük, ez pedig nagyon gyakran egy jól fizető hétvégi munka formájában jelenik meg az álláspiacon.

Bár a Balaton körüli munkáltatók jellemzően szezonban gondolkoznak és elsősorban azt szeretik, ha egy munkavállaló a teljes nyári időszakra elkötelezi magát, a hétvégék még így is más lapra tartoznak. Ekkor ugyanis a messzebbről érkező turisták mellé becsatlakoznak a hétvégére a tóhoz látogató fővárosi és környékbeli utazók, akik a forgalmat is erősen képesek megdobni. A jól fizető hétvégi munka tehát ismét csak relevanciát nyer, hiszen az extra embertömeg kiszolgálása extra munkaerőt is igényel, akik pedig ennek meg is kérhetik az árát.

A balatoni szezont persze mindig sok kérdés övezi, jelenleg pedig nem éppen a legerősebb gazdasági helyzetből várhatjuk a történéseket. Az alapvető tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a tó népszerűsége nem csökken sem a külföldi, sem a hazai nyaralók körében, így a vállalkozások talán már most is nagy erőkkel készülnek a főszezonra. Ha tehát alkalmi jellegű, szezonális, de jól fizető hétvégi munkát keresünk, a balatoni nyár szinte biztosan tartogat a szokottnál is kedvezőbb opciókat.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük