Kockahas edzésterv
Szolgáltatások

Kockahas edzésterv és étrend férfiaknak: meg tudod csinálni!

Ki ne álmodna kocka hasról, ami minden hölgyet elvarázsol és ámulatba ejt. Érkezik a nyár, így itt az ideje annak, hogy álmainkat valóra váltsuk. Felejtsük el a hurkákat, hiszen nem senkinek sem előnyös. A kockahasat bárki elérheti, ha kellő kitartással rendelkezik. Nézzük, hogy miként kezdjünk hozzá.

 

Edzés és mozgás

Mozgás nélkül, különféle diétákat próbálgatva, még senkinek sem lett kockahasa. Elhatározás kérdése az egész. Semmi értelme a különféle kondi bérletek megvásárlásának, ha nem született meg bennünk az elhatározás. Tévhit, hogy hasprésekkel meg lehet oldani a kockahasat, ezért inkább törekedjünk a zsírvesztésre. Ezután következhet majd a kockahas kialakítása edzésekkel, hiszen a hasi izmokat kell láthatóvá tenni. Amíg zsír van és izom nincsen, addig minden felesleges. Ha pedig a zsír elfogy, de izom nincsen, akkor lógni fog a hasunk. Diétára és edzésre is szükség lesz, ha látványos eredményt szeretnénk elérni. Nincs már olyan messze a nyár, de szerencsére ez a kockahas program kezdőknek és haladóknak egyaránt segíthet.

Mi az a kockahas?

A hasnál különféle izomrétegek vannak. A külső és a belső ferde, a haránt és az egyenes hasizom. Kockahashoz az egyenes hasizmot kell formába hozni. Ezek az izmok felelősek a testtartásért és segítik a kilégzést. A hasat edzhetjük felülésekkel, de a törzs hajlítása és fordítása is fontos eleme lesz az edzésnek. Sőt, még a fekvőtámasz is megdolgozza ezt a részt, elég csak kipróbálni és érezni fogjuk, hogy a hasizmaink is dolgoznak. A hasizmot statikus és dinamikus gyakorlatokkal, eltérő terhelésekkel, több hatásfokkal érdemes edzésben tartani.

 

Milyen diétát alkalmazzunk?

Többféle diéta érhető el a neten és még saját orvosaink is szolgálhatnak jó tanácsokkal. Dietetikusok segítségével állították például össze az intenset diétát, amely hölgyeknek 140 gramm szénhidrátot, 175 gramm proteint tartalmaz napi szinten. A férfiak számára ajánlott mennyiség 160 gramm szénhidrát és 190 gramm protein. Fehérjét mindenkinek fogyasztania kell, hiszen nélkülözhetetlen szervezetünknek. A diétát legegyszerűbben shake-k fogyasztásának beiktatásával vihetjük véghez. Tévhit, hogy ezt csak a testépítők választhatják, így nézzünk körbe, hogy milyen lehetőségeink vannak. A cukrot nem lehet teljesen megvonni a szervezettől, mert szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, ezért egy csokis shake jó választás lehet. A shake mellett pedig válasszuk például az intenset diétát.

 

Milyen gyakorlatokat iktassunk be az edzésbe?

Mint már említettük a hasizom gyakorlatok elengedhetetlenek, de ennek is többféle módja létezik. A hanyatt fekvésből teljes felülés terpesztett lábhoz és ellentétes kar, illetve boka lendítéssel lehet az első gyakorlat. Amennyiben jól végezzük el a gyakorlatot, akkor éreznünk kell, hogy a hasizmunk dolgozik. Az alkartámaszban tartás, megfeszített testtel, azaz a Plank végzése, szintén hatásos lehet, de mindenképpen éreznünk kell a hátizom megfeszülését. A hasprés sokak előtt ismerős lehet, amikor csak a lapockánknak szabad elemelkednie a talajtól. Nem kell teljesen felülni és kezünket tartsuk végig a tarkónkon. Az ülés közben nyújtott kar és láb szintén jó lehet, de minimum 1 percig tartsuk meg. A felülés ellentétes térd és könyök érintéssel akkor hatásos, ha a gerinc ágyéki szakasza leszorítva marad. Ezt a mozdulatot kezdhetjük 30 másodpercben, majd fokozatosan toljuk ki 1 percre. Amennyiben minden nap csak 5 percet szánunk ezeknek a gyakorlatoknak az elvégzésére, akkor máris közelebb kerülünk ahhoz, hogy álmaink valóra váljanak, már ami a kockahasat illeti.

 

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük