Webáruház

Hogyan védik szemed az UV-szűrős napszemüvegek?

Napszemüveg vásárlásakor hajlamosak vagyunk elveszni a keretformák, lencse színek, márkák és stílusok forgatagában. Nem csoda, hiszen a lehetőségek skálája igencsak széles, órákig lehet válogatni az éppen divatos napszemüveg verziók között. Bár természetesen nagyon fontos, hogy a kiválasztott darabokjól álljanak nekünk, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy megfelelő védelmet nyújtanak-e szemünknek a káros napsugárzás ellen!

Sokan nem is tudják, milyen károkat okozhat a szemnek az UV sugárzás. Ennek elsődleges oka az, hogy a nem megfelelő napszemüveg viselése mellett még nem tapasztalnak semmiféle kellemetlenséget, kárt vagy fájdalmat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy biztonságban is vannak. A napszemüveg sötét árnyalatú, UV szűrő nélküli lencséi nem szűrik meg az ultraibolya sugarakat, sőt, a minimális árnyékolás hatására a pupilla is megnyugszik, kitágul és így a szembe sokkal több káros sugárzás jut. Ennek hatásait viszont lehet, csak évekkel később fogjuk érezni, hiszen ez a fajta károsodás egy nagyon lassú és szinte észrevétlen folyamat – ezért hajlamosak is vagyunk megfeledkezni róla.

Végső esetben a szaruhártya és a kötőhártya hámja károsodik, de akár a szürkehályog kialakulása is előfordulhat. Azt az érzést már mind ismerjük, amikor véletlenül a napba nézünk és utána néhány percig fekete foltokat látunk magunk előtt, melyek akadályoznak a látásban. Ezt fotokémiai változásnak nevezzük, amelyek az ideghártyát érik közvetlen sugárzáskor, és bár egy darabig ellen tud állni és rövidesen regenerálódik, de egy idő után ezek a fekete foltok állandóvá válhatnak, ha nem vigyázunk.

Érdemes azt is tudnunk, hogy nem csak nyáron jellemző az UV sugárzás veszélye: a téli időszakban is gyakran süt a nap, de különösen kockázatos lehet a fehér hóról visszaverődő napfény is! Ezért a hideg, borús hónapokban is legyünk mindig felkészülve szemünk védelmére! Komfortosabb ezekben az évszakokban az úgy nevezett fotokromatikus lencsével ellátott napszemüveg viselése, amelyek csak fény hatására sötétednek be, ezért akkor is kiváló látási viszonyokkal közlekedhetünk vele, amikor éppen borúsabb, sötétebb az időjárás.

Az UV-szűrővel ellátott napszemüveg közel 100%-os védelmet nyújtanak szemeinknek az UVA és UVB sugarak ellen, amely azt jelenti, hogy ilyenkor nem áll fenn többek között a photokeratitisnak, vagyis a szaruhártya napégésének a veszélye, valamint a szemhéjunkat sem érheti napégés, de a látásunk épsége is megmarad. Ha fokozni szeretnénk a védelmet, akkor az UV szűrős napszemüveg mellett nem kell feltétlen megállnunk, hiszen van olyan szemüveg is amely emellett még polarizált is. (ide lehet linkelni a másik szöveget esetleg)

Hogyan keressünk maximális védelmet nyújtó, UV szűrős napszemüveget? Először is válasszunk arcformánkhoz illő darabot! Ez nem csupán esztétikai szempontból fontos, de így biztosíthatjuk, hogy a napszemüveg a lehető legjobb fedést nyújtsa arcunknak, szemünknek. Ha ezt kiválasztottuk, akkor a következő lépésben zárjuk ki azokat a szemüvegeket, amelyeknél semmiféle jel nem utal arra, hogy UV szűrővel rendelkeznek. Erről általában a lencsén található matrica alapján győződhetünk meg, a legegyszerűbb, ha biztosra megyünk és egyből az UV 400 jelzéssel ellátott napszemüveget, hiszen ez az a jelzés, amely biztosan arra utal, hogy a lencse 100% UV védelmet biztosít. Másik matricát is érdemes keresni, ez pedig a CE jelzés, amely arra utal, hogy európai szinten megfelelő minőségű.

Márpedig kiemelten fontos a minőség és a tartósság, nem csak azért, hogy sokáig szolgáljon bennünket napszemüvegünk, hanem azért is, mert a könnyen karcolódó lencsék hiába rendelkeznek különböző napsugárzástól védelmet nyújtó réteggel, ha a felületi sérülések áteresztik azt. Érdemes tehát szemünk védelmében odafigyelni ezekre az egyszerű szempontokra, később egész biztosan megháláljuk majd magunknak!

A Trendmaker kínálatában rengeteg, káros napsugárzás ellen megfelelő védelmet nyújtó napszemüveg található. A márkák közül evidens megemlíteni a Polaroid termékeket, amelyek korszakalkotók az UV- és polárszűrős napszemüvegek között, de többek között a Fossil és a Pepe Jeans termékei is kiváló védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen. Választékunk nagy előnye, hogy amellett, hogy megfelelően védik a szemek épségét, divatosak, stílusosak és rendkívül sokszínűek – így mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő darabokat.