Szolgáltatások

Hogyan lesz a tengervízből édesvíz avagy hogyan működik egy RO berendezés?

Földünk vízkészletének 97%-át az óceánok és tengerek alkotják, csupán 3% az emberek számára is iható édesvíz. Az édesvíz készletünk jelentős része ráadásul a sarki jégsapkák, gleccserek alatt található meg, így a rendelkezésünkre álló kb. 0,5% ivóvíz minden egyes cseppjét nagyon meg kell becsülnünk. Jelenlegi állás szerint Magyarország Európán belül is az élen jár az egy főre jutó megújuló vízkészlete miatt csak Szlovákia, Szlovénia és Szerbia előzi meg a statisztikai adatok szerint.

Hazánk ivóvíz ellátásának 96%-át felszín alatti vízkészletek biztosítják. Háztartási vízfelhasználás csupán a készletek 10-12%-át teszik ki, az európai vízfelhasználás 50%-át pedig a mezőgazdasági célokra elhasznált mennyiség tartalmazza.

Ezen statisztikai adatokat látva logikusan felmerül a kérdés, de miért nem próbálunk meg a 97% tengervízből édesvizet kreálni? Nos, a kérdés jogos sőt a sótalanítás ma már nem egy lehetetlen feladat, a technológia neve: fordított ozmózis. Az eljárást ipari RO berendezések segítségével lehet megvalósítani.

Pontosan hogyan működik egy ipari RO berendezés? A fordított ozmózis folyamata tulajdonképpen azt jelenti, hogy a tengervizet egy membrántechnológián alapuló zárt szűrő rendszeren átpréselve mentesítjük az oldott sóktól. Az RO berendezés speciális membránjain az 1 nm-nél kisebb só szemcsék fennakadnak, így csak a vízmolekulák jutnak át a szűrőn.

Ahhoz, hogy a fordított ozmózissal kezelt víz iható legyen a só tartalma nem haladhatja meg az 500 mg/l értéket. Ha ennél alacsonyabb értéket kapunk, akkor a vizet íztelennek fogjuk érezni.

Az RO berendezés több iparág számára is (pl. üveggyártás, kozmetika, gyógyszer, kórház, élelmiszeripar) kihagyhatatlan eleme a szűrő rendszernek.