Áruházak

Egy igazi ritkaság: légy egyedi tanzanittal

Vajon felfedezték már a Földünkön előforduló összes ásványt? A mai technika mellett azt gondolhatnánk, igen. Ugyanezt gondolhatták azonban az 1960-as években is, amikor mindenki meglepetésére egy ragyogó ibolyaszín ásvány megcsillantotta magát a világ előtt. Ismerjük meg a XX. század drágakövét, az örök fiatal Tanzanitot!

A legújabb drágaság

Az elnevezése alapján is gyanítható, hogy nem egy ókorban is ismert ásványról van szó. A Tanzanit, bár már évezredekkel ezelőtti vulkánkitörések eredményeként kialakult, létezéséről egészen 1967-ig nem sokan tudtak. Úgy tudjuk, hogy maszáj pásztorok találtak rá a tanzániai Merelani-hegységnél, s mivel értékesnek tűnt, megmutatták egy drágakő-kereskedőnek, Manuel d’Souza-nak, aki először olivine-nek vélte az ásványt. Pontosabb analízisek elvégzése után derült csak ki, hogy valójában egy zoizitről, egy rétegszilikátról van szó.

Az újonnan felfedezett ásványt a Tiffany & Co. tette világhírűvé, és nevezte el Tanzanitnak kizárólagos lelőhelye után.

Örök fiatal

A Tanzanit a legritkább drágakő a világon annak ellenére, hogy ezt bányásszák a legrövidebb ideje. Egyelőre csak egy lelőhelye ismert bolygónkon: a Kilimandzsáró közelében található Merelani-hegység, Tanzániában. Ez jelentősen lekorlátozza az ásványhoz való hozzáférés lehetőségeit. Bár mára szabályozták a bányászatát, illetve védelmi intézkedéseket is hoztak a bányák védelméért a tolvajok és fosztogatók ellen (The Grand Mirerani Wall: Tanzánia kormánya építette, mintegy 24 km hosszúságú fal, mely védőgátként szolgál a Tanzanit bányák körül), szakértők szerint csupán mintegy 20 évre elegendő Tanzanit termelhető ki. Így, a ma még megfizethető ásvány 30-40 év múlva árának többszörösét képviselheti majd. Hozzá kell tenni, hogy a Tanzanitot laboratóriumokban is elő tudják állítani. A szinte tökéletes utánzatok megkülönböztetése a természetestől még a szakértők számára is gyakran okoznak fejfájást.

Egyedi ragyogás

A Tanzanit értékét nemcsak ritkasága, hanem szépsége is meghatározza. Színe a kék-ibolya színskálán mozog. Furfangos  kereskedők gyakran nevezik egyes darabjaikat sárga, zöld, barna Tanzanitnak a nagyobb forgalom érdekében; szakértői szemmel azok azonban színes zoizitek. A Tanzanit maga egy kék zoizit változat, mely speciális árnyalatait a benne található vanádiumnak és vasnak köszönheti. Megfigyelhető nála a pleokroizmus jelensége is, vagyis az a kristálytulajdonság, hogy különböző tengelyek mentén nézve át rajta   különböző színeket mutat.

A természetes ásványok keletkezése nem steril körülmények között megy végbe, ezért az olyan darabok, melyek teljesen zárványmentesek, nagyon ritkák, ebből kifolyólag nagyon értékesek is. A Tanzanitot viszonylag nagy darabokban sikerül a felszínre hozni, mely lehetővé teszi változatos formákká csiszolását.

A kék ereje

Fiatalsága ellenére a Tanzanit is erőteljes, segítő ásvány. Története, alkalmazása nem nyúlik régre vissza, de már az elmúlt 50 évében kialakult róla is egy spirituális erőkép

A kő hazájának lakosai, a maszájok kétséget nem tűrően hisznek a Tanzanit gyógyerejében: a születés és új kezdetek kövének tartják, ezért újszülötteknek szoktak ajándékozni belőle. Ugyanezen megfontolásból használják eljegyzési gyűrűk köveként is, bízva az új, közös életre való áldásos hatásában.

A fenti hiedelmeket a kő életerőt fokozó erejével magyarázzák, ami miatt azoknak is ajánlott viselése, akik nehéz időszakon mennek keresztül, megakadtak az életben, esetleg a kiégés szélén állnak. Kék színével a torokcsakrát erősíti, így mindennemű torokbetegség esetén alkalmazható. Továbbá segít kimondani az igazságot, kifejezni érzéseinket, meghallatni magunkat a világgal.

Ahogy a földi társainkkal való kommunikációban, úgy a felsőbb erőkkel való kapcsolattartásban is segítségünkre lehet azáltal, hogy megnyitja szellemünk ezen csatornáit. Ez gyakran kreatív gondolatok formájában tapasztalható meg. Ha eredeti ötleteket megkívánó területen dolgozunk, kifejezetten ajánlott a viselése.

A kék életerősítő hatása a munkahatékonyságra is kiterjed, ezért vizsgák előtt, állásinterjúra menet is hasznos viselni. Spirituális erejét, eleganciáját és varázsát a lila árnyalatok fokozzák.

Bár kék ásvány szerencsére könnyen található a féldrága- és drágakövek között, a Tanzanit ibolyakék ragyogása egyedi, ritka és utánozhatatlan. Ma még természetes formában élvezhetjük ragyogását, de 30 év múlva, valószínű, csak a laboratóriumokban előállított darabokkal találkozhatunk mjad az ékszerpiacon. Becsüljük meg és értékeljük ezt a drágaságot, amíg lehet!

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük