Szolgáltatások

Az univerzális ragasztók használata lépésről lépésre

Az építőipar fejlődésével folyamatosan nőnek az elvárások a gyors és korszerű ragasztótechnikával kapcsolatban. A kivitelezők munkáját nagyban megkönnyíti, ha olyan ragasztóanyagokkal dolgozhatnak, amelyek nem csak hatékonyak, de széles körben is alkalmazhatóak. A Sika rengeteg továbbfejlesztett ragasztóanyaggal segíti őket abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb változatot, azonban kínálatában megtalálható olyan univerzális ragasztó is, amely kül- és beltéren, PVC, EPdM, XPS és EPS felületeken való rögzítésekhez is kiválóan alkalmazható.

Az univerzális ragasztók egyre népszerűbbnek számítanak a piacon, hiszen egy termékkel több felhasználási terület is lefedhető, ha rögzítésről van szó. Vegyük például a Sikaflex®-111 Stick&Seal hézagtömítő- és univerzális ragasztóanyagot, amely szerkezeti elemek és építőanyagok ragasztásához egyaránt alkalmas, többek között betonhoz, falazathoz, kőfelülethez, kerámiához, fához, fémhez, de akár üveghez és műanyaghoz is. Amellett, hogy anyagok széles skáláján hatékonyan alkalmazhatóak, az ilyen univerzális ragasztók általában nedves betonfelületeken is kiváló ragasztást nyújtanak, amely a munkafolyamatokat is meggyorsíthatja. Ezen kívül strapabíró és ezáltal tartós is: kiváló mechanikai ellenálló képességgel és időjárásállósággal is bír, így a legtöbb kihívásnak kitehető anélkül, hogy hatékonysága csökkenne. Sőt, az univerzális ragasztók szükség esetén kiválóan funkcionálnak tömítőanyagként is, legyen szó függőleges vagy vízszintes hézagok tömítéséről, mindkét esetben megállják a helyüket.

Bár az univerzális ragasztók tapadása akkor is erős, ha elő nem kezelt felületre visszük fel, a maximális rögzítési biztonság és a pontos munkavégzés érdekében érdemes előkezelni a ragasztásra váró felületet. Ezt az alapfelület megfelelő megtisztításával kezdjük el, tehát biztosítsuk, hogy ép és száraz legyen, illetve, hogy ne legyen található rajta semmiféle szennyeződés, amely befolyásolhatja a ragasztó- vagy tömítőanyag tapadását. A makacs szennyeződéseket drótkefével, csiszoló eszközzel vagy homokszórással érdemes eltávolítani. Az univerzális ragasztók felvitele előtt általában nem szükséges sem alapozó, sem aktivátor feldolgozása, ezek nélkül is tökéletes a tapadásuk.

Bizonyos alapfelületek azonban kivételt képeznek ez alól, melyek esetében az optimális tapadás, hézag tartóssága vagy a kritikus, nagy teljesítményt igénylő alkalmazás érdekében szükséges alapozási, illetve előkezelési eljárás. Az egyik ilyen a nem porózus alapfelület, vagyis az alumínium, eloxált alumínium, a rozsdamentes és horganyozott acél, a porszórt fémek, a mázas kerámia lapok vagy a PVC, az egyéb fém felületek, mint a réz, sárgaréz vagy titán-cink vagy a porózus alapfelületek, mint a beton, pórusbeton, cementbázisú vakolat, habarcs és a tégla.

Amennyiben az univerzális ragasztók ragasztási funkcióját szeretnénk kihasználni, az alapfelület megfelelő előkészítése után helyezzük bele a kartust és a kinyomócsőrt a kinyomópisztolyba. Háromféleképpen is felhordhatjuk a ragasztóanyagot: hurkák, csíkok vagy pontok formájában is, a lényeg, hogy minden felvitt adag között legyen pár centi távolságra. Ezután kézzel nyomjuk a megfelelő helyre a ragasztandó elemeket, mielőtt beindulna az anyag bőrösödési folyamata. Pár percig még van lehetőségünk helyre igazítani, korrigálni őket, a megfelelő ideiglenes rögzítéshez pedig a kötési idő alatt használjunk ragasztószalagot vagy támasztékot.

Tömítés esetében felhasznált univerzális ragasztó alkalmazásához több lépésben érhetünk el. Először is a maszkolásnál a pontos, éles tömítési vonal eléréséhez használjunk maszkoló szalagot, de ügyeljünk rá, hogy még a bőrösödési időn belül távolítsuk is el. Ezután következik a háttérkitöltő profil hézagba helyezése és az alapfelület előkészítése, de ügyeljünk rá, hogy ne halmozódjon fel az alapozóanyag a hézag alján! Ezután következhet maga a feldolgozás. A kartus végét készítsük elő, majd helyezzük a kinyomócsőrt a pisztolyba. Nyomjuk az univerzális ragasztót a hézagba úgy, hogy a hézag minden oldalával érintkezzen az anyag, ezután pedig amilyen hamar csak lehetséges, nyomjuk erősen az anyagot a hézag széleihez a sima felület eléréséhez. A hézag felületének elsimításához érdemes simítófolyadékot használni, így kaphatunk egy egységes és sima felületet a hézagtömítés végén.