2017. szeptember 23., szombat - Tekla
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha

Kultúra

Humorral a gyógyulásért, avagy alkotó játszadozás

KanizsaHír Közéleti Portál @ 2015.12.22. 7:34

A kanizsai Halis István Városi Könyvtárban dolgozik egy szombathelyi születésű ifjú hölgy. Mint a mai fiatalok, ő is szörfözik (hullámlovagol, rohangál ide-oda) a neten, s így a „webes bennszülött közösség” tagjaként természetes, hogy megérinti annak ízlés- és gondolatvilága. Ám ő, ahelyett, hogy teljesen elmerülne abban — mint a kanizsai kórház Erdős László galériájában kiállított képei is bizonyítják — alkotó játékba kezdett velük.

Művészi játékának első elemeként nevét — mely alatt munkái megjelennek — Kovács Ágnesről, W. Kovács Ágnesre változtatta. Ebből a W. a „wildgica” interneten használt nevének kezdőbetűjére utal.

Amikor a galéria szervezői találkoztak vele, s megkérdezték, kiállítaná-e alkotásai közül a humoros hangvételű munkáit, hogy vidámságuk áradó erejével segítse a gyógyulásukat várók felépülését, boldogan mondott igent. Képei ezért díszítik most az általános sebészeten kialakított galéria falait.

Wildgica kiállításán többféle grafikai megoldással találkozhatunk. Burjánzó fekete-fehér tollrajzokkal, melyeken itt-ott visszaköszönnek a pop-art grafika továbbfejlesztett motívumai. Ezek a — legtöbbször teljes lapot kitöltő — munkái vele született képi egyensúly- és arányérzékről tanúskodnak. Színes, számítógépes grafikái pedig tele vannak a humor, a fanyar emberi bölcselkedés, a jóindulatú fricskák tömör, egyszerű és kifejező képi megfogalmazásával.

A kiállítás elejére kitett madaras lelki önarcképe, a „mizu van?”, egyben vidám köszönés is a látogatónak, s érdeklődés hogyléte iránt. Az ezt követő tollrajzai pedig a címük sugallta ösztönzéssel azonnal bevonják a nézőt egy önkéntelen kutatásba, keresésbe, részletek felismerésének sorozatába, így ragadva ki gondolatait a kórház világából. Ezt a megalapozott lelki felüdülést segíti tovább a színes, vidámságot sugárzó számítógépes grafikák sora, végig a galériában.

W. Kovács Ágnes képi világa egy mai, az internet digitális világába, a webes mémek vonzásába került fiatal egyéni látásmóddal megrajzolt elgondolkodtató játszadozásai filozófiai gondolatokkal, a világ problémáiból kiutat kereső ötletekkel. Munkái egyaránt megérintik a gyerekeket, a fiatalokat, a felnőtteket és az idős korosztály tagjait is.

Ha kitartó lesz, s művészi játékát tovább folytatja, még sok örömet szerezhet környezetének, sok-sok fontos gondolatot ébreszthet fel az emberekben.

Kiállítása január végéig várja a látogatókat, segíti a betegek gyógyulását, s a gyógyítók munkáját.
A kommentelést lezártuk.

Lap tetejére