2017. szeptember 23., szombat - Tekla
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha

Kultúra

Jubileumi év a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban

MTI — KanizsaHír @ 2016.01.06. 13:50

Az idei évben tematikus rendezvénysorozat keretében mutatják be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár elmúlt másfél évtizedét, amelyet már új épületében töltött az intézmény. A jubileumi évre az elmúlt csaknem százötven év helyi időjárását dokumentáló adatbázissal is kibővítették a könyvtár elektronikus szolgáltatásait.

Czupi Gyula elmondta: az 1800-as évekre visszanyúló meteorológiai adatok számítógépes feldolgozását Varga Géza, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa végezte el. Az internetes gyűjteményben (nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu) 1873-ig visszamenőleg szinte valamennyi jellemző adat megtalálható: nyomon követhető, hogy az adott évben melyik volt a legmelegebb és melyik a leghidegebb nap, mennyi eső — vagy éppen hó — esett, mennyire volt szélsőséges az időjárás. A történeti visszatekintés mellett bemutatják az időjárás változatosságát, sokszínűségét, amelyből például a klímaváltozással kapcsolatos következtetetések is kiolvashatók.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy az idei év jelmondata a „2016 — az új könyvtárba járunk már 15 éve” lesz. Az 1951 májusában megalapított közkönyvtár — mint a szlogen is jelzi — 2001-ben költözött új épületbe. A jubileumi évben felidézik az elmúlt tizenöt év történéseit, bemutatják, hogy az évek során a „könyvtárpalotában” milyen tevékenységekkel bővült a szolgáltatás.

Az igazgató kiemelte: a történeti visszatekintésben fontos szerepet kap, hogyan változott a könyvtár használata az elmúlt másfél évtizedben, hogyan jelent meg a számítógépes kölcsönzés. Tematikus előadáson elevenítik fel az elektronikus adathordozók — többek közt a videó, majd a CD-ROM — megjelenését a könyvtárban — tette hozzá Czupi Gyula.

Mint fogalmazott, a kezdetekben „iszonyatos” fénymásoló-kapacitásra volt szükség. Hosszú időbe telt, míg az olvasókat rá tudták beszélni, hogy térjenek át a szkennelésre, a dokumentumok digitalizálására. A funkcióváltozások miatt meg kellett újítani a tereket is: úgynevezett „lego” könyvtárat alakítottak ki, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen mozgatható bútorokkal rendezték be az épületet — idézte fel.

A modern könyvtár egyik fontos funkciója, hogy megtanítsák az olvasókat a szolgáltatások, az internet, a katalógusok használatára is — mondta összegzésként.
A kommentelést lezártuk.

Lap tetejére